maandag 26 december 2011

Smoked salmon roulade

Gisteren hebben mijn lief en ik zitten knutselen met zalm. Niet zomaar zalmrol- letjes maar 'Smoked salmon roulade' volgens recept van Matt Moran van Masterchef Australië. Het leek ons een lekker recept en het is weer eens iets anders dan een toastje met zalm tijdens de feestdagen. Het maken was leuk, vandaag eten we ze. Hier zitten ze nog in het folie, maar de bedoeling is natuurlijk dat ze zonder folie op het bord komen :-) Eigenlijk moet er nog een bloepje caviaar op, maar ook zonder dat is het een lekker hapje!

Recept:
80 gram zalmsnippers (of 'snijafval')
1 eetlepel mierikswortel, fijn geraspt of saus
1 eetlepel babykappertjes
1 eetlepel citroenrasp
3 eetlepels crème fraiche
1 eetlepel grof gehakte dille
2 stukken gerookte zalm, banquet sliced (dit is speciaal gesneden, verkrijgbaar bij visboer)
kaviaar (optioneel)
zout, peper
spuitzak, huishoudfolie
Snijd de uiteinden van de repen gerookte zalm zodat de stuk overal even breed worden. Dit 'snijafval' kan je in stukjes snijden en voor het zalmmengsel gebruiken aangevuld met zalmsnippers.
Meng de zalmsnippers, mierikswortel, babykappertjes, citroenrasp en dille. Voeg zoveel crème fraiche toe dat het de rest van de ingrediënten mooi samenbrengt (het moet niet 'vloeibaar met stukjes' worden). Breng op smaak met zout en een beetje peper (proef!). Doe het mengsel in de spuitzak.
Leg huishoudfolie op een werkblad en leg hier een reep gerookte zalm op. Knip het puntje van de spuitzak en spuit een reep mengsel net naast het midden langs de lange kant van de zalm. Hoe dik je het mengsel spuit is afhankelijk van de breedte van de zalm (als je 'm oprolt mag de zalm net overlappen). Rol met behulp van de huishoudfolie de zalm op, knoop de uiteinden strak af. Maak de tweede zalmrol. Koel de zalmrollen minimaal een half uur in de koelkast. Snijd de zalmrollen in stukjes en verwijder de folie voordat je de stukjes op een bord/plank legt. Als je karviaar hebt, leg dan op ieder stukje zalmrol een bloepje zalm. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: